Over deze blog

Illustratie: Anna van Ro



 

Inleiding door Patrick Bernauw & Martine Van Huffel

 

Ik werk al een tijdje samen met Martine Van Huffel, een bekende herboriste die cursussen, workshops en lezingen organiseert rond kruiden. Zij richtte een eigen uitgeverij op, Eyneakker, waarmee ze tot nu toe drie prachtig geïllustreerde kijk-, lees- en doeboeken op de markt bracht, bestemd voor kinderen – maar even interessant voor volwassenen: Leni’s Kruidenboek, Raphaels Kruidentocht en Lias’ Kruidenvaart. Martine legde mij in 2022 een idee voor: laat ons een schrijfproject opstarten rond de herstellende, helende kracht van de natuur. Het leek mij een ideaal concept om mijn cursisten creatief schrijven aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst en het Conservatorium van Mechelen op los te laten.

 

Deze blog is het eerste product van het project dat ergens onderweg de naam Tuin van Troost kreeg. Een verzameling teksten - poëzie en proza, fictie en non-fictie – die voor  permanente uitbreiding vatbaar is. Illustraties gemaakt met artificiële intelligentie, via programma's als Midjourney of Nightcafé. En ook al eens een hoorspel: De Bloementocht bijvoorbeeld, geschreven door Rita Laureys en opgenomen met de verenigde schrijversklassen van de Academie voor Podiumkunsten.


Patrick Bernauw



De  Triestelaar, illustratie van Patrick Bernauw



Er zit iets troostends in het feit dat planten niet sterven, maar terugkomen. En tijdens een wandeling op een begraafplaats viel het mij ook op, dat opzij of onderaan de oude verweerde stenen graven met hun onleesbare inscripties en scheefgevallen kolommen, plots een plant of een bloem verscheen, die zich door de stenen wrikte en gewoon… bloeide. Rond de koude, dode stenen zit zacht, warm en levend mos, als een beschermende mantel.

 

Ik ben gaan spelen met de symboliek en de etymologie van een aantal planten, bijvoorbeeld de Solanum dulcamare (de Bitterzoet). De plant proeft zoals hij klinkt: eerst bitter, dan zoet. Maar in het Latijn is het eerst zoet en dan bitter? Kauw je op de stengel, dan proef je ook eerst zoet en dan bitter, zoals herinneringen… of de waarheid… dubbel kunnen zijn. ‘Solanum’ komt van ‘solare’: troosten, consolatio, troost. Als je iemand troost, gebeurt er iets met je – ‘con-solatio’: je bent niet meer alleen, het leed of de pijn worden verzacht… Er is soelaas gebracht.

 

De bloem is een perfecte schoonheid. De plant klimt, maar zonder hechtranken – ze is gewoon vastberaden en vindingrijk… zoals de liefde? De bessen zijn glanzend rood maar giftig: zoals schoonheid, ook die kan verraderlijk zijn. Het zoete zit verborgen, je moet het zoeken en door het bittere heen bijten. In de middeleeuwen gaf men de plant dan ook aan iemand die van op grote hoogte gevallen was en diep gekwetst vanbinnen…

 

Martine Van Huffel


Reacties

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Meest gelezen